Agnes Vleugel | februari 2022

“Ben jij een echte leider van je team? Stop dan met commanderen."

De meeste ondernemers denken dat ze heel goed kunnen luisteren naar hun team of klanten maar dat is een illusie. Luisteren is namelijk het moeilijkste wat er is en bijna niemand kan echt goed luisteren, so wake up!

Om impact op je team en klanten te kunnen maken moet je in staat zijn om krachtig te kunnen communiceren, oprecht aanwezig te zijn en effectief te luisteren. Maar doe jij dat ook? Heel eerlijk, over het algemeen niet. Commanderen is niet hetzelfde als effectief communiceren en iets (aan)horen is niet hetzelfde als echt oprecht luisteren, dit zijn twee compleet verschillende werelden.

Hoe dat komt?

De hele dag door hebben we verschillende conversaties;

  1. gesprekken met collega's over hoe je weekend was (sociale gesprekken),
  2. gesprekken over afspraken die gemaakt moeten worden om resultaat te creëren (creërende gesprekken),
  3. gesprekken in je hoofd (Interne Wereld Dialoog, het oordeelmechanisme),
  4. gesprekken onder de tafel (dat wat niet uitgesproken wordt maar wel wordt gedacht).

Herkenbaar?

Denk eens aan de volgende voorbeelden:

  • Je komt thuis na een dag werk en je hebt geen idee hoe je thuis bent gekomen. Of tijdens het avondeten met je gezin, hoor je op de achtergrond je partner of je kind iets vertellen over hun dag of wat ze op school hebben geleerd en jij zit in je hoofd met alles wat je nog moet doen of had moeten doen. En je kan geen antwoord geven op een vraag die ze je stellen en ... je krijgt de feedback: 'Mam/Pap, je luistert weer eens niet.'
  • Of je zit in een meeting en de afspraken voor aankomende week worden besproken en je ziet dat een medewerker zegt dat ie bepaalde zaken gaat oppakken maar je ziet aan de (non verbale) reactie dat er weerstand zit of dat de afspraak nog niet helder is. 100% zeker dat je medewerker een conversatie 'onder de tafel' heeft: 'Moet ik dit nu weer oppakken?' of 'Ik ben al zo druk kan die andere collega het niet doen?' Maar dit spreekt hij niet uit.

Wat doe jij dan? Heel eerlijk, de meeste ondernemers zien die (non verbale) reactie maar doen er verder niets mee en 'hopen' dat het vanzelf goedkomt. Ze zitten in hun hoofd en zijn gehypnotiseerd door het interne gesprek: 'Ik benoem mijn observatie maar niet want ik heb geen zin in discussie.' of 'Ik ben nu eenmaal niet goed in conflicten, dus ze moeten het maar snappen.'

Dat is toch heel gek want hier doe  je jezelf als ondernemer ongelofelijk tekort: jij laat veel omzet liggen die je samen met je team had kunnen verdienen. Door krachtig en helder te communiceren.

Wist je dat in onze Growing Business Academy Programma's de focus ligt op krachtig leren communiceren en het effectief leren luisteren?

Wat kan je met deze informatie herkenning?

Alles start met bewustzijn, zodra je bepaald gedrag inziet kun je er iets aan doen. Alleen wéten wat je moet doen maakt nog niet dat je het daadwerkelijk doet. Daarom ligt de focus in de Growing Business Academy Programma's niet alleen op de strategische operationele, organisatie en financiële uitdagingen maar ook op:

  • Oprechte aandacht hebben en krachtige gesprekken (ontwikkelproces om medewerkers beter te maken) leren voeren met je team om ook je mensen te laten groeien.
  • Zodat er structuur en overzicht ontstaat met afspraken in plaats van verwachtingen en kun je meer ‘aan’ je bedrijf kunt werken in plaats van ‘in’ je bedrijf. Dan ga je een enorm verschil zien in groei en resultaat.
  • Je leert leiderschap demonstreren en leidinggeven en jezelf als een krachtige ondernemer leert opstellen zonder jezelf als een ‘hork’ of ‘bitch’ te voelen of te gedragen.
  • ︎Je leert ‘switchen’ in communicatie met je team, (potentiële) toeleveranciers en opdrachtgevers. Ook ga je de dingen gaat zeggen of de acties doen waar je een ‘bepaald gevoel’ of ‘angst’ bij hebt.

In de business programma maak je als ondernemer de volgende strategische stappen binnen je bedrijf en weet je wie je als ondernemer en leider richting je team moet zijn.  Je bent in staat om krachtig te communiceren (niet commanderen) en effectief te luisteren zodat je duidelijke afspraken maakt in plaats van verwachtingen hebt.

Agnes Vleugel | Performance & Business Coach en Owner van de Growing Business Academy.

P.S. Voel je vrij om contact op te nemen als je hierbij hulp kan gebruiken, je hoeft niet alles al te kunnen of te weten ;-).

"Be the one who doesn't quit". -Johan van der Put

Recente blogs
Wil je ook een gezonde start? Laat je gegevens achter voor een vrijblijvende kennismaking of een proeftraining.

No excuses,
start growing.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?  Je bent altijd welkom voor een proeftraining of een kennismaking.

Adresgegevens

Moerbei 8a
3371 NZ  Hardinxveld-Giessendam

06 251 657 25
info@growing.nl

Geen event meer missen?

Wil je geen event missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang een mail wanneer je jezelf aan kunt melden voor een event.

Inschrijven