Jolanda den Boef | april 2024

Back to the healthy basics. Simpel en daarom werkt het.

We gaan back to basic en we maken gezond leven simpel, eenvoudig en direct toepasbaar in jouw drukke leven.

Is jouw doel een gezonde en energieke leefstijl? Je weet dat gezonder eten en meer bewegen hiervoor helpt. Wij merken dat veel mensen behoefte hebben aan structuur en regelmaat in gezonde voeding en dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Waar moet je mee starten en wat is nu gezonde voeding? Daarom zijn we graag jouw stok achter de deur op het gebied een gezonde voeding, leefstijl en training.

Geduld is een schone zaak en deze uitspraak is herkenbaar voor veel mensen, vooral op het gebied van gewicht & lifestyle. Liever snel resultaat met als gevolg weinig energie, trillerig, slechte sportprestaties, hoofdpijn en weinig focus en een kort lontje hebben naar je omgeving. Maar hé; Je bent wel weer ‘lekker’ afgevallen. Herkenbaar?

Er is namelijk geen snelle oplossing in afvallen of aankomen in gewicht, ja die zijn er dus wel maar dat zijn niet de meest gezonde en duurzame manieren. Heel eerlijk, je bent ook niet in een week tijd op het punt gekomen van waar je nu staat en duurzaam resultaat creëren komt aan op integriteit en uithoudingsvermogen. In deze BLOG laten we de noodzaak zien waarom de basis, een juiste energiebalans, zo essentieel is.

Ook is er geen één waarheid als het gaat om gezonde voeding, wat wij wel weten en dat is een statement uit directe ervaring, is dat heel veel diëten en schema’s werken alleen... de personen werken niet! Ze stoppen voordat er resultaat is en mensen vallen terug in oud gedrag en oude patronen. Bij Growing® werken we aan voeding, training en mindset en helpen we onze members bij het creëren van duurzaam resultaat in functionele voeding en lifestyle.

De methode waarbij wij onze members begeleiden in een krachtig en energiek lichaam creëren.

We hebben onze eigen Growing® Healthy Guide en daarmee nemen we de members mee in de wereld van functionele voeding. Hierbij gaan wij uit van het principe van de “voedingspiramide”, waarbij we bewustwording creëren en in de programma’s geven we de handvatten.

De voedingspiramide is opgebouwd uit vijf bouwstenen. De onderste is de eerste en belangrijkste bouwsteen en de bovenste is de minst belangrijke bouwsteen. Je focust je eerst op de onderste bouwsteen, voor je een stap omhoog gaat. Heb je de tweede bouwsteen onder controle, dan kun je weer een stap omhoog. Alle bouwstenen vormen bij elkaar het geheel en vormen daarmee de basis voor een optimaal krachtig en energiek leven. 

  1. Energiebalans
  2. Macronutriënten (Koolhydraten, Eiwitten en Vetten)
  3. Micronutriënten & Vezels
  4. Suppletie (Waardevol als aanvulling)
  5. Timing & Frequentie

Wanneer heb je een energiebalans en hoe werkt het precies?

Je kunt de energiebalans het beste zien als een oude weegschaal met twee kanten, waarbij alle calorieën die je binnenkrijgt aan de linker kant komen te staan, alle calorieën die je verbruikt aan de rechter kant komen te staan en je lichaam de weegschaal is. Staan er aan het einde van de dag op beide kanten evenveel calorieën, is je lichaam in balans en spreek je van een energiebalans. Je valt dan niet af, maar komt ook niet aan.

Positieve energiebalans

Eet je meer calorieën dan je verbruikt, is de linkerkant van de weegschaal zwaarder en raak je uit balans. Het teveel aan calorieën kan je lichaam niet zomaar kwijt en slaat dit voornamelijk op als vet. Het gevolg hiervan is dat je aankomt. Dit fenomeen: het meer calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt noemen ze een positieve energiebalans. Heel positief is het niet als je af wilt vallen, je komt er immers van aan... maar goed, zo hebben ze het nou eenmaal genoemd.

Als je juist wilt aankomen, is het belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan met jouw energie- behoefte. Zodra je teveel eet, is de kans groot dat je in vet aankomt, wat uiteraard niet het doel is.

 Negatieve energiebalans

Eet je minder calorieën dan je verbruikt, is de rechterkant van de weegschaal zwaarder en heeft je lichaam een energietekort. Dit tekort aan calorieën haalt je lichaam uit de energie die hij ooit eerder heeft opgeslagen. En ja, ook dit is voornamelijk uit vet. Het gevolg hiervan is dat je afvalt. Dit fenomeen noemen ze geen positieve-, maar een negatieve energiebalans. Wil je afvallen, dan is het noodzakelijk dat je in ieder geval 600 kcal onder jouw energiebehoefte binnenkrijgt.

 Samenvattend kun je dus zeggen:

  • Eet je minder calorieën dan je verbruikt, dan val je af;
  • Eet je meer calorieën dan je verbruikt, dan kom je aan;
  • Eet je evenveel calorieën dan je verbruikt, dan blijf je op hetzelfde gewicht.

 Is de energiebalans het enige dat telt als je af wilt vallen of aan wilt komen?

Het klinkt bijna te simpel om waar te zijn: krijg minder calorieën binnen dan je verbruikt en je zult afvallen. Maar hier komt het uiteindelijk wel op neer. Het is een bekend fenomeen in de voedingswetenschap en wordt zelfs ondersteund door een wetenschappelijke wet (de wet van thermodynamica). Weten hoe de energiebalans werkt is dus van groot belang. Je zult niet afvallen zonder negatieve energiebalans en je zult ook niet aankomen zonder positieve energiebalans. Je kunt dit eenvoudig bijhouden middels een app.

Er zijn wel meerdere factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je je vet-/gewichtsverlies wilt maximaliseren. Een van deze factoren is het binnenkrijgen van voldoende eiwitten. Maar dit komt later in de volgorde van de bouwstenen van de voedingspiramide.

 TIP: Iedere persoon is uniek en heeft zijn/haar eigen doelen en daarom is de energie- behoefte voor iedereen verschillend. Om je bewust te worden van jouw eetgedrag is het verstandig om de eerste maand je voeding bij te houden in een app. Zo kun je zien wat je aan calorieën binnenkrijgt en hoe verschillende producten zijn opgebouwd. Op deze manier kun je tevens goed bijsturen.

Kun je hulp gebruiken? Regelmatig starten we met onze Basics in Health programma.

We maken gezond leven simpel, eenvoudig en direct toepasbaar in jouw drukke leven. 

In het Basics in Health 8 weken groepsprogramma ga je werken aan je eigen fysieke doelen en krijg je alle tools en tips op het gebied van gezonde voeding. We helpen je d.m.v de voedingspyramide en onze Growing Healthy en Foodguide om structuur te krijgen in je voeding en leren je welke producten je wel en niet moet kopen in de supermarkt. Want wat is nu gezond en wat niet?

Ofewel: we gaan terug naar de basis. We maken gezond leven simpel, eenvoudig en direct toepasbaar in jouw drukke leven. 

Geen quick wins maar simpel en daarom werkt het.

Jolanda | Voeding & PHP Expert bij Growing®

BRON: Growing® Healthy en Foodguide

"Do the basics, keep it simple and create healthy results"

Wil je ook een gezonde start? Laat je gegevens achter voor een vrijblijvende kennismaking of een proeftraining.

No excuses,
start growing.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?  Je bent altijd welkom voor een proeftraining of een kennismaking.

Adresgegevens

Moerbei 8a
3371 NZ  Hardinxveld-Giessendam

06 251 657 25
info@growing.nl

Geen event meer missen?

Wil je geen event missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang een mail wanneer je jezelf aan kunt melden voor een event.

Inschrijven